Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej, tzn. rozcieńczonego miodu pszczelego (najczęściej lipowego).
Miód pitny sycono już w czasach starożytnych, jednak pierwsze zmianki dotyczące miodosytnictwa na terenach Polski i Litwy pojawiają się dopiero w źródłach średniowiecznych.
W Polsce produkcja miodu pitnego (miodosytnictwo) jest uregulowana przez przepisy Ustawy z dnia 18 listopada 1948 r. o produkcji win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami (Dz.U. 1948 nr 58 poz. 462.) oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja 2013 r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje (Dz.U. 2013 poz. 633).