Schyłek sezonu nie musi oznaczać dla nas spędzania długich wieczorów pod wełnianym kocem z tabliczką słodkiej czekolady w ręku. Można inaczej! Jak zatem, mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachować pogodę ducha i energię na chłodniejsze dni? Oto kilka wskazówek. 1. Dieta to podstawa
Nie da się ukryć, że odpowiednia dieta ma wpływ na nasze samopoczucie, dlatego ważne jest, by jeść dużo warzyw i owoców, a także mięsa. Dostarczają one niezbędnych minerałów i witamin, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Ponadto starajmy się włączać do codziennego jadłospisu produkty bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz magnez. To właśnie one podnoszą naszą sprawność intelektualną, działają przeciwzapalnie, chronią naczynia krwionośne i pobudzają nas do życia. Ich źródłem są m.in. orzechy włoskie, migdały, ziarna zbóż, ryby, mleko, jaja, pieczarki, szpinak, jarmuż, wątróbka czy kiełki. Pamiętajmy, by zaczynać dzień od porcji owsianki, która dostarczy nam energii na cały dzień. Jedzmy również inne posiłki “poprawiające humor” takie jak tłuste ryby czy mięso z indyka.